Etapp 14 Bovik-Metsjö

Här väntar upplevelsen av ett riktigt vildmarksområde med en dryg mil av bitvis ganska krävande skogsvandring.

Leden går upp på Herrestadsfjället som året om är ett välbesökt friluftsområde. Kala berg och fukthedar påminner om den tid när fjället var skoglöst, annars dominerar barrskogen och sjöarna. Växt- och djurlivet är rikt och oavsett årstid är det gott om mänskliga vandrare och fiskare häruppe.

 

Karta - Etapp 14 Bovik-Metsjö

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Etappen startar med vandring över den stora mossen Havskuren.

2. Friluftsfrämjandet och Uddevalla kommun har återställt den gamla gården vid Åleslån, som är en boplats sedan 1600-talet. De har gemensamt skapat en Natur- och kulturskola här, och anlagt en naturstig genom området. Rester av kvarnar och boplatser finns längs stigen.

3. Hällerstugan, som byggdes av Friluftsfrämjandet på 1940-talet, ligger vackert vid sjön Stora Hällesvattnet och nära den gamla boplatsen Hällorna. Stugan är välbesökt, inte minst under de vintersöndagardå det vankas våfflor.

4.Kåtan, också uppförd av Friluftsfrämjandet, står på en udde i Västra Krokevattnet. Lappkåtan är öppen året om och har plats för upp till 15 övernattande gäster.

5. Friluftsstugan Krokestugan håller öppet på söndagar under vintern.

6. Herrestadsfjället är ett omtyckt strövområde och genomkorsas av många vandringsleder.

Även vintertid söker sig många till fjället för att åka skidor eller skridskor. Vid flera av sjöarna finns iordningställda lägerplatser, en del med vindskydd och några med stugor. De flesta stugorna har byggts och sköts av Friluftsfrämjandet. De är ofta söndagsöppna under vintern. Fjällsjöarna är också populära fiskesjöar. Fiskekort kävs.  Se uddevalla.se/fiske

Senast publicerad 2019-07-02

Om etappen

Längd
12 km

Tid
3-4 timmar
(3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Medelsvår

Information
Uddevalla kommun
0522-69 64 30 
kulturfritid@uddevalla.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se