Etapp 27 Högstad-Strömstad

Så bär det mot vägs ände. Först väntar dig skön skogsterräng, ett stycke landsväg, och sedan slingrande stigar och småvägar på vandringen. Leden passerar åtskilliga fornlämningar och du får gå några steg i karolinernas spår.

Och så - efter sammanlagt 37 vindlande mil genom Bohusläns inland är du nu framme vid målet, här mitt i Strömstads centrum, vid kajen och havskanten med utsikt över båtar och skär.

Slå dig ned någonstans, ta av dig på fötterna och doppa dem i det salta vattnet. Låt dem svalka och vila för det är de värda.

Just här, där du sitter med fötterna i vattnet, är den plats där Bohusleden för enda gången möter havet.

Från Mölndal i söder till Strömstad i norr. Kanske ger du en tacksam tanke till alla som gjort det möjligt.

Karta - 27 Högstad-Strömstad

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Gör gärna en kort avstickare till en bronsåldersgrav, som ligger strax för Bovall. Här finns åter ett tecken på att vandrings upplevelser handlar både om natur och kultur.

2.Om du följer den märkta avstickarn upp på bergsplatån väster om leden, hittar du ett vindskydd. Från detta kan du vi klart väder njuta av utsikten över de närmaste omgivningarna, ditt mål Strömstad och Kosterhavet.

3.Strax norr om leden ligger Blomsholms säteri, nu en kulturmiljö, som fick sitt namn efter en tysk adelsman, Anders Blume, som grundade säteriet på 1600-talet. Här finns en av landets största skeppssättningar, drygt 40 meter lång och bestående av 49 resta stenar, troligen från yngre järnåldern.

I närheten av skeppsättningarna hittar du den sk. Chatarina-skogen, en numera trollsk och lite förfallen skog, som anlades som naturpark m3ed fransk inspiration på 1700-talet av fru Chatarina Blume.

I närheten finns också ett område med fornåkrar och ett gravfält från yngre järnåldern. Den mest framträdande graven är den stora domarringen, med det väldiga mittblocket omgivet av tio mindre stenar.

4. Grönehög, ett gravfält från järnåldern, ligger tätt inpå Bohusleden. Det består av sju högar, varav en är Bohusläns största gravhög, med runt 45 meters diameter.

I närheten korsas Bohusleden av Galärleden, en historisk transportled. 1718 drog svenska karoliner från armén och flottan tolv stora galärfartyg från Strömstad till Idefjorden. Det skedde under Karl XII:s belägring av Fredrikstens fästning i Halden. Skeppen drogs över land och myrar, när de inte kunde färdas på vatten, för att anfalla Norge från oväntat håll. Leden är idag en kombinerad vandrings- och kanotled.

5. Strömstad är en charmig och utpräglad kust- och handelsstad. Härifrån går båtar för vidare utflykter, till både Kosteröarna och Norge. Ett stort område av havet och öarna i skärgården utanför Strömstad är nu en marina nationalpark, Sveriges första. Passa på och gör en båtutflykt. Där ute på havet slår det dig säkert; olikheter är fantastiska!

Kollektivtrafik

Strömstad är en utmärkt startpunkt för eller avslutning på vandring efter Bohusleden beroende på den täta och säkra kollektivtrafiken året om.

Senast publicerad 2017-05-23

Om etappen

Längd
15 km

Tid
4-5 timmar
(3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Lätt

Information
Strömstad Tourist
0526-623 30
infocenter@stromstad.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se