Etapp 7 Fontin-Grandalen

Den sjunde etappen startar vid Fontin och går, via den lilla Svarte Mosse, fram genom fågelrika lövskogar och över skogsklädda bergsplatåer.

Sträckan kräver en del av vandraren, eftersom terrängen bitvis är ordentligt kuperad.

Karta - Etapp 7 Fontin-Grandalen

Karta

Tips: Hämta kartan som pdf-fil och zooma till önskad förstoring.

Om punkterna på kartan

1. Naturreservatet Fontin är ett uppskattat frilufts- och rekreationsområde med motionsspår och andra typer av rundslingor. ”Kärleksstigen” är extra populär. Den går utmed bergskanten mot Nordre älv och bjuder på vackra utsikter över Kungälv, älvarna och Bohus Fästning.

2. Svarte Mosse är en liten näckrosprydd tjärn. Runt tjärnen går en naturstig med skyltar som berättar vad som lever i och runt vattnet. Skyltarna uppdateras efter årstiderna, fem gånger om året. I området finns bl.a. en motionscentral.

3. Mariebergs herrgård ägdes från början av Kronan, men övergick till frälsegård i adlig ägo under 1600-talet. Området runt herrgården är naturreservat. Vid Marieberg finns en uråldrig jordbruksbygd, med hagmarker, stora lövskogar och höga bergspartier.

4. Från toppen av Aleklätten, som är 134 meter över havet, ges en fantastisk utsikt. Förr, i ofredstider, var fornborgen på bergets topp en viktig tillflyktsort.

5. Vid Romesjön kan det vara lagom att ta en vilopaus. Strax norr om sjön ligger en vacker och säregen rastplats.

6. Dalen är en annan lämplig plats att hämta andan på. Det är en hembygdsgård som omfattar åtskilliga olika byggnader. Här finns också ett museum.

Senast publicerad 2019-08-22

Om etappen

Längd
19 km

Tid
5-6 timmar
(3-4 km/timme exkl. raster)

Svårighetsgrad
Medelsvår

Information
Kungälvs kommun
0303-23 80 00
www.kungalv.se

Information om boende, serveringar, aktiviteter m.m.
www.vastsverige.com

Länkar om kollektivtrafik
www.vasttrafik.se
www.reserobot.se
www.sj.se

Signaturled